Eurotunnel-nytt

Nytt-iga länkar
Bakgrund
Sverige-nytt - Europa-nytt - Utlands-nytt - Spårvägs-nytt
Framsidan

Officiell hemsida: www.eurotunnel.com
Längre ner på sidan finns äldre notiser om Eurostar-tågen.

Eurotunnels förlängda koncession, som fortfarande inte har blivit av trots ett preliminärt avtal i juni, kan villkoras på lägre avgifter på godståg. Ett avtal med flera bolag och myndigheter kan vara i görningen. (9 oktober mer här)

Mer godstrafik vill den brittiska regeringen ska gå genom Eurotunneln. Lovar inte Eurotunnel att köra fler godståg hotar regeringen med att inte godkänna det preliminära avtalet om förläng koncession till 99 år. Bolaget redovisade driftsöverskott på 8 mkr först halvåret 97, men än är det långt kvar innan satsade pengar ger avkastning. (25 september, mer här och här)

Eurotunnels extraordinära bolagstämma den 11 juli beslutade att godkänna omstruktureringsplanen som utarbetades i april. Koncessionen utökas från 65 år till 99 och bankerna tar över hälften av aktierna. Aktiekursen steg alteftersom planens pusselbitar föll på plats i början av juli. (13 juli)

Eurotunnels krav på förlängd koncession till 100 år kan nekas av den nya brittiska regeringen. Då kan en ny rekonstruktion (se nästa notis!) av företaget få tummen ned av aktieägarna på stämman den 10 juli. Bli det ingen rekonstruktion återstår bara konkurs, enligt flera bedömare. (30 juni)

Eurotunnel går med vinst år 2006 om aktieägarna godkänner ännu en omstrukturering, som går ut på att halva deras andel övertas av bankerna. Vinsten kan även dröja ytterligare om koncessionen inte förlängs från dagens 50 år. Passagerartrafiken dubbleras nästa år till över 20 miljoner passagerare. (30 maj, tipstack UF)

Eurotunnel har fått tillstånd att köra lastbilstågen genom kanaltunneln. Tomma testtåg startar snart, och sedan körs gratiståg; om allt går som det ska inleds den kommersiella trafiken den 15 juni.

Gratistrafiken hade inletts i mitten av maj om inte den brittisk-franska säkerhetsmyndigheten underkänt Eurotunnels nya säkerhetsåtgärder. De är bl a montering av sprinklers, brandmän på ständig vakt, kontroll av alla lastbilar innan de lastas på tågen, samt ombyggnad av vagnarna. Först ville man att dessa skulle bli helt slutna (istället för som burar), men det skulle bli för tungt och blir alltså inte av. Den övriga trafiken med Eurostar och fjärrgods ökar starkt. (28/17/12 maj)

Branden i Kanaltunneln var anlagd, antyder en officiel fransk rapport. En artikel i Financial Times noterar att Eurotunnel-anställda demonstrerade mot uppsägningar när det brinnande tåget körde in i tunneln, och att franska lastbilsförare också demonstrerade i en separat dispyt. Rapporten publiceras nästa vecka. (17 maj)

Eurotunnel vill att dess koncession utökas till 999 år, och påpekar att London & Continental Railways har en så lång koncession på banan London-Kanaltunneln. Eurotunnel vill att en del skuldebrev utbyts mot aktier, och en förlängd koncession skulle underlätta konverteringen. Men analytiker säger att detta skulle gynna bankerna mer än aktieägarna, som måste godkänna planen. Får Eurotunnel sin vilja igenom kan den första utdelningen betalas ut innan 2010. (29 april)

Godstågstrafiken i Kanaltunneln återupptas i juni. Den har varit inställd sedan en lastbil brann i höstas och nu ska alla Det blir en ny operatör som kör tågen, English, Welsh & Scottish Railway. De har köpt Railfreight Distribution som tidigare skötte godstrafiken genom tunneln. (4 april)

till topp


Eurostar-notiser

från vintern 96-97

Eurostar saknar ström till nattågen

London & Continental Railway har problem med sina nattåg i Storbritannien. Det rör sig om nattåg som ska genom kanaltunneln, och nätet kanske inte klarar strömförsörjningen för de "rullande hotellen".

- Vi är oroade för att om alla går på toa eller duschar samtidigt, så stannar tåget, säger L&CRs VD till Financial Times. - All dessa problem går att lösa. Men vi har att göra med gammal utrustning.

Regeringen vill gärna att kanaltunneln kommer hela landet till godo, inte bara sydost. Därför ser man allvarligt på problemen. Även de vanliga Eurostartågen som ska fortsätta norr om London har problem med strömförsörjningen.

Eurostar ger nya spår

The North London Line, som tidigare trafikerades av godståg och fyra pendeltåg i timmen, har renoverats för att Eurostartågen också ska köra där. Det rör sig om de tåg som inte ska till London utan till andra destinationer i norr via East Coast Main Line.

Linjen har varit stängd i ett år och byggts om för 60 miljoner pund, bl a har strömskenan försvunnit och kontaktledning uppförts. P.g.a. passagerarbortfall körs pendeltågen nu bara tre gånger i timmen, men då banan nu är driftsäkrare och jämnare hoppas tågbolaget att fler passagerare tillkommer i framtiden. Eventuellt kommer linjen att användas av tåg från flygplatsen Heathrow till Londonstationen Kings Cross, se ovan.

Eurostar sänker standarden

På de dagliga Eurostartågen införs nu en komfortindelning på inte mindre än fyra olika klasser: Premium First, Business First, Economy Plus och Standard, som blir den enklaste varianten. Billigaste Standardbiljetten kommer kosta £59 för en retur till Bryssel eller Paris från London, det går alltså inte att komma undan billigare. Både tur och returresa måste ske på en tisdag, onsdag eller torsdag och man måste vara borta tre nätter.

Economy Plus biljetten tillåter att man är borta över dagen och kostar £185 retur. Annars är det samma säten som i Standard klassen, dock säger Eurostar att skrikande ungar inte kommer finnas i den klassen. Man kommer även att kunna samla poäng i Economy Plus. Övrig lyx går ut på att man kan checka in så sent som tio minuter innan avgång. Må SJ aldrig hitta på något så fånigt som incheckning!

I Premium och Business First klasserna får man mat och dessutom en standard-biljett på köpet. I Premium får man gratis taxi till och från tåget eller gratis parkering, och tillgång till loungerna, jämför citysalongen. Man kan också byta sin Premiumbiljett mot en flygresa på samma sträcka på British Midland. Priset finns inga exakta uppgifter på, men det kanske man inte heller vill veta...

Eurostar uppger att man under augusti hade en halv miljon passagerare, medan flyget hade 300 000. Innan tåget kom sent i 1994 flög 400 000 till/från Paris och Bryssel. British Midlands strategi går nu ut på att börja flyga på rutter längre bort från kanaltunneln. Man har enligt uppgift fått lägga ned sin linje Heathrow - Paris Orly. Det är oklart om man flyger på andra Parisflygplatser.

till topp