Svensk supertog Luleå-Narvik

Av FINN OLSEN, tidningen Fremover

Det svenske supertoget X 2000 kommer til Narvik 7. mai. Fra Luleå har toget NSB-sjefen Osmund Ueland og SJ-sjefen Daniel Johansson som passasjerer. Begge skal overbevises om at toget må settes inn i passasjertrafikken til Narvik.

Det er togrådene i malmfeltkommunene i Sverige, og Narvik kommune sammen med lokale utviklingsselskap som står bak supertog-kampanjen.

Ifølge avisene i Luleå er det leid et X 2000-tog for å kjøre kampanje med besøk i Narvik 7. juni. Norrländska Socialdemokraten (NSD) skriver at sjefene i NSB og SJ skal få demonstrert at hurtigtog må settes inn på lange avstander, for eksempel mellom Narvik og Stockholm.

Onsdag var det et møte i Kiruna der misnøyen med et stadig dårligere tilbud på Malmbanen (Sverige) og Ofotbanen kom klart fram. Misnøyen var også årsaken til et stort møte i Bjørkliden i fjor høst, der deltakere fra kommunene langs Malmbanen og Narvik kommune var med.

På dette møtet fikk den daværende SJ-sjefen, Stig Larsson klar melding. Så klar at han ifølge NSD ga uttrykk for at han ble påvirket av kritikken som kom for dagen. Dette førte til at togrådene fortsatte arbeidet for bedre persontogtilbud til Narvik. Og det første virkelige krafttaket blir tatt mellom Luleå og Narvik den 7. mai.

NSB-sjef Osmund Ueland og SJ-sjef Daniel Johansson får selskap av spesielt inviterte politikere og interessenter. I Narvik skal Arctic Rail Express-suksessen brukes som eksempel på lønnsom togforbindelse mellom Narvik og Oslo, via Malmbanen og Stambanen i Sverige. Ifølge Luleå-avisen Norrländska Sosialdemokraten mener togrådene og utviklingsselskapene at felles kamp i Norge og Sverige skal føre til en folkeopinion, og at konferansen i Narvik vil gi det første gjennombruddet.

De som kjemper for saken, viser til at SJ i sommer skal øke kapasiteten på persontogene på Malmbanen og Ofotbanen.